Basismeters

Nieuw! De vernieuwde, adaptieve Digimeter is vanaf nu beschikbaar in het Dashboard Basismeters.

Wat zijn de Basismeters?

De Basismeters zijn eenvoudig af te nemen online instrumenten, waarvan de uitslag direct digitaal zichtbaar is. Ze geven in ongeveer 15 minuten een indicatie of iemand scholing nodig heeft.

De volgende Basismeters zijn beschikbaar:

Basismeters

Voor wie zijn de Basismeters bedoeld?

Taal voor het leven-partners kunnen de Basismeters kosteloos inzetten. Ze kunnen de Basismeters inzetten om cliënten, patiënten of werknemers te screenen op hun basisvaardigheden. Bijvoorbeeld als onderdeel van de intake bij UWV, tijdens een consult bij een huisarts of tijdens een voortgangsgesprek bij een bedrijf. Als u vermoedt dat er sprake is van laaggeletterdheid, kunt u binnen korte tijd zien of iemand inderdaad een indicatie heeft. De uitslag vormt een startpunt voor een gesprek, eventueel gevolgd door een scholingstraject. 

Hoe zet u de Basismeters in?

  • Om een Basismeter af te nemen hebt u een account nodig. Hebt u nog geen account voor de Basismeters? Neem dan contact op met Stichting Lezen en Schrijven via ons contactformulier
  • In het Dashboard van de Basismeters zet u de meter klaar voor afname, zodat de (mogelijk) laaggeletterde aan de slag kan. Ook vindt u er de statistieken van de afnames terug. Dit is handig om de uitslagen in de gaten te houden en rapportages uit te draaien.  
  • Wilt u alvast een Basismeter bekijken? Voor de Taalmeter 1F, de Digimeter en de Rekenmeter is een demo beschikbaar. U hoeft hiervoor niet in te loggen. Klik op onderstaande link. 
  • U kunt gebruikmaken van de e-learning ‘De Taalmeter in de praktijk’. Hierin wordt uitgelegd hoe medewerkers van organisaties de Taalmeter in hun dagelijks werk kunnen inzetten.
  • In deze video laten we zien hoe de Basismeters in de praktijk ingezet worden. 

Lees meer over de verschillende soorten Basismeters in ons voorbeeldboekje.